De gekwantificeerde kok - News - Press - Eaglescience
  • 17 maart 2017

De gekwantificeerde kok

De gekwantificeerde kok

De gekwantificeerde kok 1024 624 Eaglescience
Voor de eerste keer konden we emotionele hersenactiviteit meten met EEG terwijl deelnemers een maaltijd aan het koken waren. Emotionele hersenactiviteit en zelfreflecties hadden geen correlatie, wat suggereert dat dit verschillende processen zijn. De volgende stap is om deze resultaten uit te breiden naar meer subtielere stimuli.

Eten is emotie

Er is verassend weinig kennis over de emoties die gevoeld worden tijdens het bereiden en het eten van producten/gerechten. Ons doel was om een onvoorwaardelijke techniek te ontwikkelen die de emotionele ervaringen als reactie op etenswaren tijdens het koken en het consumeren kwantificeert. Zulke metingen zijn essentieel voor een succesvolle overdracht van positieve emoties naar onze producten en merken en het wenselijk en aangenaam maken tijdens de hele ervaring.

“Deze resultaten zijn uniek in de zin dat we voor het eerst hebben laten zien dat het mogelijk is om hersenactiviteit te meten tijdens een echt kookproces.”

We hebben de emoties gemeten tijdens het koken. De hersensignalen (EEG frontale asymmetrie) waren consequent met toenaderende motivatie voor kip en ontwijkende voor meelwormen. De grootste verschillen waren 20 seconden na de instructies ‘verwijder de deksel’ en ‘neem een hap’. We konden deze effecten meten met maar twee van de 24 elektroden, wat suggereert dat we onze opzet kunnen vereenvoudigen in de toekomst. Zoals verwacht liet de elektrische verandering in de huid zien dat koken met meelwormen geassocieerd met hoge gejaagdheid ten opzichte van kip. De hartslag data was moeilijk te interpeteren. Deelnemers geven ook zelf aan een hogere gejaagdheid en een lagere kracht te voelen voor meelwormen dan voor kip. Wat wel belangrijk is, is dat we geen correlatie hebben kunnen vinden tussen de zelfrapportages en de hersenactiviteit. Misschien reflecteren deze verschillende onderliggende processen (zoals een mix van afgunst en interesse wanneer de deelnemer wordt geconfronteerd met meelwormen in zelfrapportages en de benaderende versus ontwijkende motivatie in EEG frontale alpha asymmetrie). Meer onderzoek is nodig om deze verschillen in kaart te brengen om conclusies te kunnen trekken.

Meten zonder te vragen

Deze resultaten zijn uniek omdat we voor de eerste keer hebben kunnen laten zien dat het mogelijk is om hersenactiviteit te meten tijdens een kookproces. Dit is een belangrijke stap naar de ontwikkeling van een geldige impliciete meting van emoties tijdens het bereiden en nuttigen van eten in een real-life grootschalige context.

Wat maakt het zo bijzonder?

Veel bedrijven claimen dat ze ‘kunnen duiken in mensen hun onbewuste processen’ met gebruik van neurowetenschappelijke technieken. Maar wat is zo bijzonder aan dit onderzoek? De echte uitdaging in dit onderzoek was niet het meten van toenaderende-ontwijkende reacties met behulp van hersenactiviteit. Wat heel indrukwekkend was, is dat de reacties waren opgenomen wanneer de deelnemers zich vrij konden bewegen. Elke beweging van het lichaam maakt onmiddellijk allemaal soorten hersengolven, wat het moeilijk maakt om de toenadering/motivatie signalen te filteren van alle andere signalen die gemeten worden door de EEG. Door een stap-voor-stap script te maken voor de koks en door de state-of-the-art data-analyse technieken konden we de ruis van de bewegingen uit de hersensignalen filteren terwijl de respondenten de gerechten bereidden.

Project De Gekwalificeerde Kok

Dit project is ondersteund door een beurs van de Dutch Top Consortium voor Knowledge and Innovation (TKI) Agri & Food, TNO, Unilever R&D Vlaardingen en Eaglescience Software (TKI-AF-14277).

Brouwer A-M, Hogervorst MA, Grootjen M, Van Erp JBF & Zandstra EH. Neurofysiologische reacties tijdens het koken van eten geassocieerd met verschillende emoties. Food Quality & Preference (Submitted).

Meer informatie: TKI-Agrifood