Het visualiseren van een 3D Human Brain - Neurostars - Eaglescience
  • 17 maart 2017

Het visualiseren van een 3D Human Brain

Neurostars

Het visualiseren van een 3D Human Brain

Het visualiseren van een 3D Human Brain 1024 683 Eaglescience

Eaglescience doet mee aan een nieuw Eurostars Programma, het Neurostarts project. Samen met Braincarta, iTZiT, Manzalab, INSERM/ToNIC en UMC Utrecht ontwerpt en ontwikkelt Eaglescience een Augmented 3D Brein Visualizer.

Het Neurostars project

Het Neurostarts project doelt op een doorbraak waarin een realistische 3D visualisatie wordt gecreëerd van de binnenkant van het menselijk brein. Het combineert verschillende neuro-beeldvormende bronnen: nauwkeurig, realistisch, full-colour, interactief en makkelijk in te stellen om zo informatie te kunnen krijgen voor operaties. Erg uniek aan deze visualisatie is de hoge precisie met geavanceerde virtual reality technologieën die zeer relevant zijn voor klinische doeleinden. Een prototype van de software “Augmented 3D Brain Visualizer” wordt ontwikkeld voor een belangrijke groep patiënten, chirurgen en studenten.

De Software

De software, samen met de algoritmen voor de interpretatie van de data, zal de data kunnen synchroniseren van verschillende meetmethodes van de hersenen naar één data model die dient als input voor de 3D visualisatie van de binnenkant van individuele breinen.De algoritmen kunnen verschillende cruciale typen van weefsel en patronen herkennen (bijvoorbeeld de aderen, brein en tumor). Een 360° specifieke motormodel maakt het 3D model interactief in een virtual reality omgeving en levert een intuïtief gebruikersinterface. De software zal een effectieve multiculturele hulpmiddel creëren voor training en het maken van beslissingen. Een intuïtieve gebruikersinterface is van belang en zal daarom ook gecreëerd worden zodat gebruikers kunnen navigeren door het gebruikersinterface zonder bijvoorbeeld de weg kwijt te raken.

De resultaten

Voor neuro-operaties zal deze visualisatie leiden tot betere behandelingen voor patiënten. De kans op complicaties zal verminderd worden en de omvang van tumorresectie zal vermeerderen. Het plannen van een operatie zal efficiënter worden, een simulatie kan het hele operatieteam voorbereiden op operaties. Chirurgen zullen een significante verbeterde werkverloop ervaren, wat de kans op een complicatie tijdens een operatie ook weer verkleint. Het zal ook een effectievere en efficiëntere manier bieden voor het delen van informatie tussen chirurgen in moeilijke gevallen, bijvoorbeeld waar tumoren heel dichtbij essentiële  regio’s in het brein zitten zoals voor spraak, zicht en beweging.

Het delen van kennis zal de training van doktoren en geneeskundestudenten bevorderen, doordat ze met de visualisatie moeilijke gevallen kunnen bestuderen. Geneeskundestudenten en -trainers kunnen een virtual real-life patient meemaken, om de efficiëntie te verbeteren voor de training die noodzakelijk is voor dat ze echt chirurgen kunnen worden. Het delen van de kennis voor moeilijke gevallen zal de scholing en onderzoek verbeteren. Voor patiënten en familieleden zal het nemen van beslissingen makkelijker worden, omdat ze de behandeling beter begrijpen.

Knowledge sharing will improve training of doctors and medical students through visualisation of difficult cases. Medical students and medical trainees, will experience virtual real-life patients, enhancing efficiency of the training required before they can become main surgeons. Sharing the knowledge of difficult cases will improve education and research. For patients and relatives, it will improve decision making by better understanding of the treatment and allows them to co-decide on surgery.

Partners

Eaglescience, Braincarta, iTZiT and Manzalab hebben allemaal een sterke medische en visualisatie ICT achtergronden en zullen het onderzoek en ontwikkeling van dit project uitvoeren. INSERM/ToNIC en UMCU zullen veel samenwerken voor het Neurostarts prototyping. Ze zullen samen een ontwerp maken en klinisch beslissen of de  prototypes ook solide zijn.

Meer informatie

Braincarta
iTZiT
Manzalab
INSERM
ToNIC
UMCU

Bron: The New York Times